Elevii şi profesorii făgărăşeni s-au întors de la Vilnius

In cadrul proiectului multilateral Comenius “Knowing the Past to Understand the Present”, trei profesori şi cinci elevi ai Colegiului Naţional ,,Radu Negru” au efectuat o vizita în capitala Lituaniei, Vilnius in perioada 24-30 martie, 2014. Asa cum se stie, in proiect sunt implicate cinci instituţii de învăţământ din: România, Spania, Lituania, Turcia şi Suedia. Aceasta vizita a insemnat implinirea unor obiective majore ale proiectului, planificate inca de la 1 august, 2012.

La cea de-a cincea întâlnire a proiectului, în perioada 24-30 martie, 2014, am realizat vizitarea scolii, am surprins aspecte legate de modul lituanian de predare, de invatare si de evaluare, am fost invitati la intalnirea cu autoritatile, elevii si dascalii scolii, cu care am purtat discutii referitoare la sistemul de invatamant lituanian. Astfel, am descoperit valori si atitudini comune sau similare, cateva diferente de stil dar si de standarde de viata. Putem spune ca vizita ne-a facut o mare placere, datorita prieteniei si ospitalitatii gazdelor noastre.Vilna - view from the top

Delegaţia de la Colegiul nostru a reprezentat România prin pregătirea unor teme legate de institutia noastra. Cei cinci elevi ai nostri au aratat scoala,  sistemul de învăţământ din România, au vorbit despre Fagaras, istoria locala, despre folclorul romanesc, au prezentat aspecte culturale şi culinare specific romanesti. Impreuna cu domnul director adjunct, profesorul Remus Mogos elevii au explicat, de asemenea, două dansuri populare reprezentative pentru Ţara Făgăraşului, jucand si in costume populare specifice zonei noatre, alaturi de prietenii nostri din strainatate, atat de doritori sa le invete.

Credem ca zestrea mostenita de la strabunii nostri a fost si este apreciata peste tot in lume dar ca putem sa invatam si de la altii, impartasind, comunicand, colaborand si respectand ceea ce este diferit.

Agromar
Proaspat Alb
JTTI
Demgy
Monumente funerare

Gazdele noastre au pregatit un program deosebit de atractiv iar activitatile au decurs firesc, intr-o atmosfera prietenoasa si calda. Au urmat vizitele culturale unde ni s-au prezentat artele si mestesugurile traditionale, obiceiuri culinare, instrumente muzicale nationale, legende ale locurilor, exponate, documente istorice, monumente, cladiri, muzee, biserici si manastiri, unele din ele fiind introduse in UNESCO.

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

Material scris de prof. Eugenia Bica


Apreciază
Distribuie

Un comenariu la “1”

  1. Proiectul Knowing the Past to Understand the Present este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Proiectului de Invățare pe Tot Parcursul Vietii. Informații furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar A.N.P.C.D.E.F.P. și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentrul modul în care este folosit conținutul acestor informatii.

Comentariile sunt închise.