Ordonanţa migraţiei văzută de politicienii făgărăşeni

Ordonanţa migraţiei primarilor, actul normativ care produce efecte numai pentru 45 de zile, este una dintre cele mai discutate ordonanţe din România post-decembristă. Potrivit acesteia, de la 1 septembrie şi până la jumătatea lunii octombrie (cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale), primarii, viceprimarii, preşedinţii CJ, consilierii locali şi consilierii judeţeni au undă verde să-şi găsească un alt partid, fără să-şi piardă mandatul.

Adică, în ciuda tuturor cutumelor politice româneşti, traseismul politic este permis şi încurajat fără sancţiune. Până acum orice ales local care şi-ar fi depus demisia pe masa partidului pe lista căruia a candidat şi-ar fi pierdut aproape pe loc mandatul politic.

Ordonanţa de Urgenţă a fost asumată de guvernul lui Victor Ponta, după următoarea explicaţie a primului ministru: ,,Trebuie să facem şi un pic de dreptate… Toţi aleşii locali din România în 2012 au fost aleşi USL, cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta lângă ei, şi azi s-au trezit pedelişti, cu Blaga şi Iohannis.

Ziarul ,,Bună Ziua Făgăraş” a încercat să contacteze politicienii Ţării Făgăraşului şi să afle poziţia fiecăruia în legătură cu mult discutata ordonanţă temporară. Unii rămân fideli culorii politice pe care o poartă, alţii aproape că ar risca o migraţie, dacă cei de la putere ar bugeta lucrări în comunităţile pe care le conduc.

Iată care au fost răspunsurile celor care au catadicsit să stea de vorbă cu presa pe acest subiect:

primari - ManducSorin Mănduc – primar Făgăraş

,,Nu m-a încercat nicio clipă vreun gând să părăsesc partidul în care am intrat în urmă cu exact 10 ani. Îi respect pe făgărăşeni şi pe liberali şi rămân membru PNL. Nu numai că rămân primar liberal, ci devin şi mai fervent susținător al valorilor şi principiilor liberale. E moral ca, după ce eşti ales, să rămâi sub acelaşi spectru politic. Regulile nu se schimbă în timpul jocului. Nu e moral. Cine are forță sau e supărat, poate să o ia de la capăt, cu altă echipă, odată cu noile alegeri locale. Adică în 2016. Sau în 2020. La fel aş vedea lucrurile şi în cazul deputaților şi senatorilor. OUG e doar o ispită pentru cei slabi de înger…”

Mănduc şi-a început carierea administrativă în calitate de consilier independent. Când s-a decis pentru o politică de grup a optat pentru Partidul Naţional Liberal, în care a rămas până la momentul de faţă.
Între 2004 şi 2008 a fost viceprimarul oraşului, iar din 2008 şi până acum a bifat un mandat şi jumătate de primar.

Cristinel Paltin – primar Şercaiaprimari - Paltin

,,Ordonanţa aceasta poate fi privită ca un atentat la democraţie! Niciun tip de lege nu se dă pentru 45 de zile! Ca guvernant nu ar trebui să poţi face legile cum vrei şi când vrei tu. Nu mă gândesc să schimb partidul!”

Edilul comunei Şercaia, Cristinel Paltin, a rămas fidel organizaţiei politice în care a intrat de la bun început. Este de trei mandate primar, din 2004, şi tot de atunci este şi membru PNL.

Dorin Magda – primar Cârţişoara

primari - Magda,,Mai bine mor decât să abdic de la orientarea mea de dreapta! Nici nu mă gândesc să fac aşa ceva. M-am născut să fiu de dreapta şi aşa rămân, cu sau fără Ordonanţă”.

Dorin Magda a fost într-adevăr de dreapta în toată cariera sa politică şi administrativă. Este probabil primarul cu cei mai mulţi ani lucraţi în interiorul clădirii unei primării. Fie în Legislativul ei, fie în Executivul ei!
În 1992 a ajuns pentru prima dată consilier în comuna natală, în calitate de liberal. A făcut parte din Consiliul Local de la Cârţişoara vreme de 10 ani, până când în 2002 a fost numit viceprimar. După doi ani în care a fost socotit secund în Primărie, a schimbat partidul (cu unul tot de dreapta) şi, în calitate de membru PDL, a fost votat primar. Se întâmpla în 2004 şi de atunci şi-a păstrat funcţia.

Florin Ioani – primar Vişteaprimari - Ioani

,,De la partidul nostru, filiala Viştea, nu pleacă nimeni în niciun alt partid. Mă refer la mine în calitate de primar, la viceprimarul comunei sau la membrii Legislativului. Din 11 consilieri ai comunei, 7 au ieşit câştigători de pe listele PDL. Niciunul nu vom trece la altă formaţiune.”

Florin Ioani se află la al doilea mandat de primar în comuna Viştea. Are o istorie politică de durată în spate, însemnând: perioada 2000-2004 consilier local PNL, perioada 2004-2008 viceprimar PDL, perioada 2008-prezent primar PDL.

primari -AndreasVasile Andreaş – primar Sâmbăta de Sus

,,Am întâlnit tot felul de păreri despre actul normativ în cauză, de la acuzele pe care i le aduc cei de dreapta şi până la scuzele pe care le au cei de stânga. Fiecare o interpretează cum vrea, iar în ce mă priveşte prefer să mă ţin departe de acest subiect”.

Agromar
Proaspat Alb
Amanet King Onix
Isoplus Special - Pasti
Florian Shaorma - Pasti
Primaria Soars - Pasti 2024

Vasile Andreaş conduce destinele comunei Sâmbăta de Sus de un mandat şi jumătate, fiind ales pentru întâia oară primar în anul 2008, când a candidat din partea Partidului Democrat Liberal.

Mihai Popneciu – primar Părăuprimari - Popeneciu

,,Nu am niciun fel de interes să părărsesc partidul spre a intra în altul. Nici colegii mei nu vor profita de Ordonanţa de Urgenţă care prevede termenul de 45 de zile în care se poate migra. Pot să vă spun că aici la Părău toată lumea rămâne pe poziţii!”

Mihai Popeneciu a devenit primar al comunei Părău pe vremea când era în rândul social-democraţilor. Primul mandat, între 2004 şi 2008, l-a executat din tabăra PSD. În anul 2008 şi-a schimbat opţiunea şi a devenit membru PDL, organizaţie politică în care a rămas până în momentul de faţă.

Mihai Olteanu – primar Hârseni

primari - Oltean,,Înţeleg traseismul politic până la un punct: acela în care prin asta poţi să-ţi ajuţi comunitatea pe care o reprezinţi. De ce să stai în umbră, când poţi face ceva pentru oameni, alegând să intri într-o formulă care deţine puterea? Vedeţi şi dumneavostră că în România luptele politice şi campaniile electorale nu se mai termină… dacă tot e aşa, măcar să fii suficient de maleabil ca şi primar ca să-ţi poţi duce la capăt interesele şi investiţiile comunitare. Vorbesc din punct de vedere al unui om de administraţie, nu neapărat de membru PSD. Pe de altă parte, sunt de înţeles şi politicienii care le-au fost fideli ani de zile anumitor partide politice, iar acum refuză pe acest considerent să le părăsească.”

Mihai Olteanu conduce administraţia locală de la Hârseni de la mijlocul anului 2012 şi este înregimentat politic în Partidul Social Democrat.

Cristina Bratu – viceprimar Victoriaprimari - Bratu

,,E delicat să ai orice fel de părere personală faţă de acest subiect. Cert este că a bulversat scena politică şi cu siguranţă nu a fost momentul potrivit pentru elaborarea şi publicarea acestui act normativ, nu acum înainte de alegeri. Nu am nici cea mai mică intenţie să părăsesc partidul meu, dar cu toate acestea nu aş vrea să comentez mai mult pe marginea subiectului. Mă opresc aici.”

Viceprimarul de la Victoria, Cristina Bratu, face parte din rândul politicienilor fideli, având în vedere că are aceeaşi apartenenţă politică din anul 2000, de când a devenit liberală. Are la activ trei mandate de consilier local, iar în ultimul a devenit şi viceprimar.

primari - FlucusDumitru Flucuş – primar Şinca Nouă

,,Eu rămân în continuare de partea dreaptă a politicii româneşti, chiar de va fi să rămân singur. Nici dacă mă trezesc că am rămas ultimul nu plec, stau aici până mi se termină ,,combustibilul”! Sper că vor face asta şi colegii mei. Nu e prea normal să schimbi regulile în timpul jocului.”

Dumitru Flucuş este singurul primar pe care l-a avut comuna Şinca Nouă de la înfiinţarea ei în anul 2002. Pe vremea aceea era membru PSD. La alegerile din 2004 a candidat sub cupola politică a PNL şi a rămas de dreapta până azi.

Cătălin Cîrje – viceprimar Făgăraşprimari - Cirje

,,Nu mă gândesc să plec din partid în timpul acestei ordonanţe. Iar dacă, ipotetic aş face-o vreodată, nu m-aş duce la alt partid, ci aş rămâne independent. Sau liberal, sau independent! Dar mă uit cu teamă la ceea ce se întâmplă cu Puterea şi mă gândesc că n-ar fi exclus mâine să se dea tot felul de alte legi absurde cum ar fi eliberarea lui Voiculescu sau scoaterea din puşcărie a celor care au sub zece ani de închisoare de executat… Acesta este numai începutul şi şirul actelor normative aberante are toate şansele să crească.”

Cătălin Cîrje este din 2008 viceprimarul municipiului Făgăraş. În spatele acestor două mandate, mai are un mandat de consilier local cu începere din 2004. Pe tot parcursul lui politic n-a schimbat niciodată partidului (PNL).

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie